Roham Galéria: Typex megnyitó
 
 
A 7. Magyar Képregényfesztivál Holland Képlegények kiállítássorozata és a Portfolio Points kapcsán a Roham Galériában bemutatjuk Typex, az egyik legtehetségesebb holland képregényrajzoló munkásságát. Typex képregényeiben és illusztrációiban a popkultura ikonikus elemei jelennek meg.

Megnyitó: 2011. április 20. 20.00
 
 



Typex (1962) az egyik legtehetsĂ©gesebb holland kĂ©pregĂ©nyrajzolĂł. Nick Cave szerint Rembrandt Ăłta a legnagyobb holland mĂ»vĂ©szek egyike – bár ez talán tĂşlzás. Az amszterdami mĂ»vĂ©szeti iskola után szabadĂşszĂł kĂ©pregĂ©ny rajzolĂłkĂ©nt Ă©s illusztrátorkĂ©nt lett nĂ©pszerĂ». A legtöbb megbĂ­zása popzenei Ă©s filmes tĂ©májĂş, õ pedig minden egyes feladathoz más Ă©s más stĂ­lust választ – a tĂ©ma határozza meg, milyet. Emellett gyermekkönyveket illusztrál.

Számos képregénye nem jelent meg nyomtatásban, mint a szatirikus Potpourri sorozata sem, amely a popzenei színtérrõl kínál pletykákat. Az újságban képregényekben számol be fesztiválokról és koncertekrõl. Chorizo címmel saját magazint indított, amelyben a futballozó képregényhõs, Kick Wilstra életét mutatta be, akinek történetén keresztül egyben Hollandia 20. századi történelmének fõbb momentumait is felvillantotta. Typex idén az amszterdami Rijksmuseumban, Rembrandt van Rijn életrajzán dolgozik.

A Roham galĂ©riában kiállĂ­tandĂł rajzain minden rá jellemzõ fõbb vonás felismerhetõ – cizellált Ă©s hĂ©tköznapi, popkultĂşra Ă©s „igazi” mĂ»vĂ©szet. Ha a mĂ»helyĂ©ben – határidõktõl Ă©s szerkesztõktõl nem zavartatva – szorgoskodik, teljes hangerõn szĂłl a zene, amit csak az amszterdami villamosok csilingelĂ©se zavar meg. Nagy mĂ©retben kĂ©szĂĽlnek az általa Ă©rdekesnek tartott tematikájĂş alkotások, legyen szĂł Ă©rzĂ©ki szerelemrõl, halálrĂłl, rágĂłgumirĂłl vagy bonbonokrĂłl. Pasztell- Ă©s szĂ©nrajzokon rögzĂ­ti vĂ­ziĂłit, majd olyan hĂłbortos cĂ­mekkel látja el õket, mint Halál a kubizmusra vagy Itt Ă©r vĂ©get a szĂ­nes szĂ©les vászon.

A kiállítás 2011. május 6-ig tekinthetõ meg.


utána 22:00-tól Accommodator koncert, Dirty Kaleidoscope new wave party (1000%-os dj-kkel)

Accommodator: "Gyakorlatilag a semmibõl tûnt fel a hazai színtéren a kurrens zaj-pop duó Accommodator, akik a szakma által nevetségesnek tartott szintetizátorokkal, dobbal, és röfögõs basszussal hoznak össze olyan imádnivaló kollázst, amire a magunk részérõl rögtön felkaptuk a fejünket" Lángoló gitárok

Dirty Kaleidoscope:
Akik a zenéket válogatják: Lobotone, Kulo, TM45, Kanada Káosz és ügyvédje Vadász S. Tamás.
Vizuál: Csipáncsap.




 
 

 

 
  Vissza
Ebben a témában nincs hozzászólás.





 

Hozzászólásom a témához:
Nevem:
Hozzászólásom:
Kérlek írd be a
számot