ImPulzus - Egy magyar regényrõl
 
 
A József Attila Kör ImPulzus c. kritikai beszélgetéssorozatának idei második témája Barna Dávid Egy magyar regény c. elsõ kötete, mely a Libri Kiadónál jelent meg 2011-ben.
 
 
A könyvrõl Bartók Imre, Csobánka Zsuzsa, Lengyel Imre Zsolt beszélget Benedek Anna vezetésével.

A könyvrõl:
„Megengedheti-e magának MĂłricz Zsigmond, a nemzet nagy Ă­rĂłja, hogy egy kis lelenccel, egy kis utcalánnyal hozzák szĂłba?” – hangzik el Barna Dávid elsõ regĂ©nyĂ©ben a kĂ©rdĂ©s, mely aztán szalonokban, kávĂ©házi asztalok között Ă©s garniszállĂłk folyosĂłin visszhangzik tovább, hogy vĂ©gĂĽl a könyv fiatal szerzõjĂ©nek szemĂ©lyes családtörtĂ©netĂ©t is meghatározza. A könyv egyszerre vallomás, korrajz, Ă©s kĂ©pzeletbeli portrĂ© egy Ă­rĂłrĂłl Ă©s szeretteirõl, akiket ismerni vĂ©ltĂĽnk – de leginkább se több, se kevesebb, mint egy magyar regĂ©ny, a kortárs magyar irodalom váratlan felfedezettjĂ©nek lenyĂ»gözõ kĂĽzdelme Ă©s párbeszĂ©de egy örök klasszikussal.

A szerzõrõl:
Barna Dávid 1982-ben született Budapesten. A gimnáziumot szülõvárosában végezte, érettségi után Izraelbe költözött. A Tel Aviv-i Egyetemen szerzett diplomát, jelenleg Jeruzsálemben él. Az Egy magyar regény az elsõ könyve.

A kiadóról bõvebben:
http://libri-kiado.hu/
http://nyugatiter.tumblr.com/




A résztvevõk

BartĂłk Imre (1985)
Esztéta, kritikus, író. Filozófiát és esztétikát tanult az ELTE-n, 2003 óta az esztétika szak doktorandusza. Az elmúlt években fõként Rilke és Celan költészetét tanulmányozta. Kritikaírással két-három éve foglalkozik, idõközben megjelent az elsõ regénye is (Fém, Kalligram, 2011).

Benedek Anna (1975)
Szerkesztõ, kritikus. Budapesten szĂĽltett. A JATE, majd a PTE hallgatĂłja, közĂ©piskolai tanár. Jelenleg a 6b.hu Ă©pĂ­tĂ©szeti videĂłfolyĂłirat, a Digitális Irodalmi AkadĂ©mia, valamint a prae.hu irodalmi rovatának szerkesztõje, 2009–2011-ig a JAK-fĂĽzetek sorozatszerkesztõje.

Csobánka Zsuzsa (1983)
Író, kritikus, tanár. Az ELTE magyar-esztétika, a SZFE drámapedagógia szakán végzett, jelenleg PhD-hallgató az ELTE-n, a kortárs irodalom tanítása témában kutat. Kötetei: Bog (Szoba Kiadó, 2009), Belém az ujját (JAK-füzetek, 2011), Hideg bûnök (Kalligram, 2011). Versei, novellái, kritikái többek között a Jelenkor, Élet és Irodalom, Holmi, Kalligram,Alföld, Új Forrás, Prae hasábjain jelennek meg. 2010-ben Móricz-ösztöndíjat kapott.

Lengyel Imre Zsolt (1986)
Kritikus, irodalomtörténész. Az ELTE BTK esztétika-magyar szakán végzett, most Az irodalmi modernség doktori program hallgatója ugyanott. Tanulmányai és kritikái jelentek meg az Alföld, Holmi, Kalligram, Mûút, Jelenkor, Irodalomtörténet és aLiteratura folyóiratokban. Jelenleg a népi írók, etika és esztétika kapcsolata, illetve a kortárs próza érdeklik leginkább.

József Attila Kör (1989-):
A JAK a fiatal kortárs magyar irodalom több mint húsz éve mûködõ szervezete, melynek elsõdleges célja a pályakezdõ irodalmárok indulásának segítése, a legújabb kortárs magyar irodalom kutatása, eredményeinek bemutatása és eljuttatása a közönséghez felolvasó- és vitaestek, konferenciák és rendhagyó középiskolai irodalomórák szervezésével, valamint a JAK-füzetek és a Világirodalmi Sorozat kiadásával. A JAK emellett számos hazai és nemzetközi programsorozat, ösztöndíjprogram és fesztivál aktív résztvevõje, a fiatal irodalmárok egyik legfontosabb hazai érdekképviseleti szerve.

http://www.jozsefattilakor.hu
http://www.facebook.com/jozsefattilakor


Az est támogatói: NKA, Libri Kiadó, Roham Kávézó és Galéria.

2012.02.22.
18:00

Roham Kávézó és Galéria
(1088 Budapest, Vas u. 16.)
 
 

 

 
  Vissza
Ebben a témában nincs hozzászólás.





 

Hozzászólásom a témához:
Nevem:
Hozzászólásom:
Kérlek írd be a
számot