Szöllõsi Géza: Új Istenségek - kiállítás
 
 

A megnyitó idõpontja: 2012. február 24. péntek, 18 h

Megnyitja: Bojár Iván András, mûvészettörténész

A kiállítás március 31-ig tekinthetõ meg.

 
 


Szöllõsi Géza: Új Istenségek

Szöllõsi GĂ©za „imaszõnyegei”szemlĂ©letmĂłdjukban leginkább Suzuka Ă©s barátai cĂ­mĂ» sorozatához állnak közel. A fotĂłalapĂş, interneten fellelhetõ kĂ©peket Ăşgy veszi mintául, hogy közben Ăşjraalkotja õket. Samplereket hoz lĂ©tre, ahogyan Warhol tette az Ăşjságkivágásokkal Ă©s a szitával – vagy tennĂ© ma, a 21. század technikai eszközeivel.
Digitalizálja, számítógéppel átrajzolja, új kontextusba helyezi, végül oltárra állítja az immáron saját motívumkészletébõl összemontázsolt képeket, melyek már-már heraldikus megkomponáltságot mutatnak.
A „szõnyegprintek” struktĂşrája, aprĂł rĂ©szletei, alakjai, szimbĂłlumai mind másodlagosan felhasznált elemek. Elsõ benyomás alapján a tömĂ©nytelen szĂ­n- Ă©s figuraorgia talán az egyetlen közös vonás bennĂĽk. A „kĂ©pi költemĂ©nyek” szervezõelve látszĂłlag vĂ©letlenszerĂ», azonban a legkisebb elem is szándĂ©koltan kerĂĽlt a helyĂ©re. SzándĂ©koltság van abban is, ahogy a Rotschenko-plakátra reflektál, ahogy a szereplõket egymás körĂ© csoportosĂ­tja, profán vagy szakrális szimbĂłlumokat alkalmazva. Saját, valĂłs, kaotikus világunk köszön vissza mindegyikrõl.

Szövevényes összefüggések, félig sejtett kapcsolatrendszerek, titkos társaságok tagjai tûnnek föl, titkokat szõnek a vásznon, megfejthetetlen szimbólumrendszert alkotva. Néhai politikusok, diktátorok, pop-és rajzfilmikonok, ma is élõ, de már-már történelmi jelentõséggel bíró kulcsfigurák. Szexista szimbólumok, szado-mazo maszkok.
Akiket titkon imádnak, mert társadalmilag nem elfogadottak és akiket nyilvánosan imádnak, mert ez az elvárt.

Plágiumról szó sincs. Polgárpukkasztás? Szembesítés? Reflektálás? Talán. A valóság felszíne alatti mélyvalóság vagy csak fantazmagória? Ezt mindenki maga döntse el.

„Egy infantilis spirituális kutatás, hogy felĂ©pĂ­tsek egy kieszelt vallási-transzcendens rendszernek a kĂ©pĂ©t, megteremtve a misztĂ©rium illĂşziĂłját egy a valĂłságban egyáltalán nem vallásos világban/bĂłl. A procedĂşra kudarca a mĂ»vĂ©szet. Hiszen kĂ©nytelen vagyok kĂ©p kĂ©p után egy Ăşj eszmĂ©t Ă©s annak megfelelõ Ăşj vizuális világot felĂ©pĂ­teni, mert elĂ©vĂĽl, megunom. Ez mindent elmond, hiszen egybecsĂşsznak a vallások, politikák, popikonok, áltudományok Ă©s minden, ami egyben ott lebeg a felhõben. TájĂ©kozĂłdási pontjaink viszont nincsenek.”
Szöllõsi Géza
 
 

 

 
  Vissza
Ebben a témában nincs hozzászólás.





 

Hozzászólásom a témához:
Nevem:
Hozzászólásom:
Kérlek írd be a
számot