Roham - Sziget különszám 2009
Roham - Sziget különszám 2009
A Sziget nem egy hely, nem egy esemény, hanem állapot. Mivel nem lehet olyan jól lakott az ember, hogy ne férjen még bele egy kis pörkölt, nem ihat annyit, hogy ne csússzon még egy sör, nem játszhat annyit a Tankcsapda, hogy elég legyen, úgy döntöttünk, hogy ezt az állapotot fokozni fogjuk egy Roham különszámmal. Ez egy válogatás a legjavából, csak hogy tudd: ilyen is van.

Előszó


Sziget is not a place or an event. It is a state of being. Since one cannot eat so much that there wouldn’t be room for a little more roast or drink so much that one more beer wouldn’t go down or ever get enough of Tankcsapda, we decided to further enhance the mood with a special issue of Roham. This is a selection of the best, so that you know there is stuff like this, too.
Foreword

Bővebben

3 hozzszls van.

 

Roham 7
Roham 7
Tröszt

Az elmúlt hónapokban a Roham elindult a majdan a világ piacait is meghódítani képes Kiadói Trösztté válás útján. Az olajcégek után ugyanis meggyőződésünk szerint a Kiadók fogják irányítani a világot. Az internetes boom-hoz hasonlítható fejlődés eredményeként így már itthon is olvasható Sirály Dóri Kiberiádája, a Zap című képregényes antológia, és amire senki se számított: Mikó Csaba Testínség című izgalmas drámakötete. Sokak szerint nagy merészség volt részünkről egy fiatal szerző ilyen irányú próbálkozásával előrukkolni, de miután a szerkesztőség minden tagja egyből függővé vált a történettől, nem lehetett kérdéses, hogy mások számára is elérhetővé tesszük.

Különben is, csak a bunkók nem olvasnak drámát!


Előszó

Bővebben

Nincs hozzszls.

 

Roham 6
Roham 6
Az eltűnt idő nyomában

A tavalyi sikeren felbuzdulva (több mint 250 novellát kaptunk), egyre bővülő szerkesztőségünk idén újból fantasztikus novellapályázatot ír ki. A tapasztalatokból okulva a témát konkretizáltuk, s idén arra lennénk kíváncsiak, hogy hogyan élték meg íróink a kommunizmus megszűnését, s milyen változást hozott életükben a kapitalizmus. A kiírásra fantasztikus novellákat várunk, melynek következtében pályázóink remélhetőleg el tudnak rugaszkodni napjaink konkrét politikai valóságától, s a változások igazi lényegét megfogó, bemutató írásokat küldenek majd. A pályázati kiírás az 54-ik oldalon található.

Jelen számunk készítése közben a Géza azt vágta a fejemhez, hogy túl hamar megszokom a jót. Nem ellenkeztem, sőt az a reményem, hogy munkánk lehetővé teszi, hogy olvasóink is hozzászokjanak ehhez a jóhoz, és idővel követeljék is. Negyed éven belül, ráadásul 68 oldalon először képes megjelenni a Roham.

Előszó

Bővebben

Nincs hozzszls.

 

Roham 5
Roham 5
Egy tökéletes lap keresése

A huszonegyedik századi ember mindennapjainak egyik legmeghatározóbb élménye a folyamatos változás, és körülményei elsősorban attól függnek, hogy ezekhez a változásokhoz miként képes alkalmazkodni. Aki a Roham magazint megjelenése óta figyelemmel kíséri, elmondhatja, hogy a lap jól tükrözi a világ változásait, hiszen két egymásra hasonlító lapszámot nem forgathatott még a kezében. Az elmúlt két évben folyamatosan bővülő szerkesztőség a „Tökéletes Lap"-ot kereste, és sok tekintetben bátran változtatott az újságon. E munkának köszönhetően a Roham jelenlegi, immár ötödik számáról elmondható: alapvetően megfelel az eredeti célkitűzéseknek, és a befektetett energia nem volt hiábavaló. A magam részéről bízom benne, hogy impresszumunk hosszú évekre változatlan marad, és az összeállt csapat képes lesz közösen dolgozni azon, hogy egyszer majd a jövőben kikerüljön kezei közül a „Tökéletes Lap”.

Önöknek pedig, addig is, jó szórakozást!


Előszó

Bővebben

Nincs hozzszls.

 

Roham 4
Roham 4
Nehéz szerelem

A Rohamot azért készítjük, hogy történjen valami. Hogy mindaz, amit művészetnek hívunk, ne csak zakatoló és unalmas „önreflexió” meg „ideológia” legyen, hanem történés. És kevés az olyan felület, ahol a rendszerváltozás utáni generáció elmesélhetné és viszontláthatná történetét. Alighanem ennek a generációnak „forradalmi” tette éppen az ilyen szabad felületek feltalálása lehet.

Stark Attila például bizonyos értelemben újra feltalálta a könyvet. Azt a könyvet, amely nem nagyipari termék, hanem kézműves alkotás. Amelyet nem egy meghatározott üzenet sokszorosítása miatt hozott csak létre, hanem a létrehozás öröméért is. Mivel a Rohamot hasonló öröm táplálja – egy folyóirat összeállításának izgalma –, úgy gondoltuk, hogy Attilával az élen készítjük el az új lapot.

Bővebben

Nincs hozzszls.

 

Roham 3
Roham 3
Kulturális vákuum

Nehéz idők járnak a lázadókra: a Galaktikus Irodalom a kultúra más területeivel összevetve sem bírja már az Erő hatalmát. Ritka kivétel, ha nem ütköznek ki rajta a Sötét Oldal stigmái: céljainak és tartalmának következetlensége, az eredetiség kihívó hiánya, a közönséggel kötött felületes, kalmár viszony.

A Kereskedelmi Szövetség még nem teljesen életképtelen: képes a múlt kulturális értékeinek valamelyes átvilágítására, „szolid, polgári” állólámpafényben, hogy az ember szinte érzi feneke alatt a bőrfotelt egy könyvtárszoba sarkában. Az egész kissé képeskönyvszerű, és a címlapon ott van a megnyugtató felirat, hogy klasszikus művet olvasunk.

Bővebben

Nincs hozzszls.

 

Roham 2
Roham 2

A magyar nyomtatott kulturális sajtóból fájón hiányzik a radikalitás. Nincsenek már fénymásolt, beszólogatós punkmagazinok, se röplapok, egy vacak manifesztó nem terem mostanában. Nyilvánvaló, hogy ezt a hiányt kívánja pótolni a ROHAM agresszív fantasztikus magazin. Ám, míg az imént hiányolt kultúrgyomnak semmiféle érzéke nem volt az irodalmi minőségre, a ROHAMban meglepően olvasható, érdekes írások vannak.


Bővebben

Nincs hozzszls.

 

Roham 1
Roham 1
De mi is ez a ROHAM? Saját címlapja tanúsága szerint agresszív fantasztikus magazin. Dacára, hogy indító számról van szó, beljebb lapozva sem találunk bővebb bevezetőt, vagy legalább pár sort, amely meghatározná a magazin profilját. Így a definíció és a helikopteres, dadaista jelmondat alapján kell találgatni, mi is a ROHAM célja. Ez persze nem feltétlenül baj, sőt, fura módon összhangban van azzal, amit a magazin vélhetően akar, és ahogy akarja. A lap elolvasása után valami olyasmire jutottam, hogy a fantasztikum keretein belül maradva próbál újat hozni, a megcsontosodott kifejezőeszközök dadaista elutasítása révén alternatívát felmutatni a zsáner fantasztikus irodalom mellett.Bővebben

5 hozzszls van.